top of page
Search

Ego vs ego u pisanju

Updated: Sep 11, 2022Unatrag gotovo godinu dana otkako djelujem kao urednik kod Naklade Cranium kroz ruke su mi prošli desetci i desetci rukopisa. Koliko onih muških, toliko i ženski autora. Za mene osobno spol ne predstavlja neku veliku ulogu kada je o pisanoj umjetnosti riječ ili sam tako do nedavno smatrao.

Ne znam je li bio pitanje vremena, ali dogodilo se prije nekoliko dana. Na mojoj se email adresi pojavio sporni dopis u kojem se Naklada Cranium proziva za favoriziranje i objavljivanje isključivo ženskih rukopisa od strane autora čiji sam rukopis odbio. A bilo je i pitanje vremena kada ću se osvrnuti, naravno ne prozivajući ikoga, na samo pisanje sa stajališta urednika.

Dragi muškarci, molim vas, okanite se Iana Fleminga jer taj je scenarij viđen već previše puta. Na žalost, moram primijetiti kako se prečesto ponavlja jedna te ista šablona koja obuhvaća novi politički poredak ukomponiran u novi svijet prepun intriga i ono najbizarnije, ma koliko se autor trudio ili ne primjećivao, prikazuje ženu kao osobu koju treba spašavati. I ma koliko mislili da se vaš rukopis razlikuje od drugih, moram vam napomenuti da je 90% rukopisa zaprimljeno od muških autora upravo na gore navedenu šablonu.

Kako ne bi ispalo da se obrušavam samo na svoj spol, moram nadodati sljedeće: Drage žene, molim vas, iako ste se do sada maštom prikazale daleko razvijenije od muškaraca, okanite se stvaranja ljepuškastih likova. Također vas molim da prestanete zahtijevati pisanje pod pseudonimima.

Bilo kako bilo, moram napomenuti da su muški i ženski ego podjednaki. Iako možda na van tako djeluje, odbijeno je mnogo rukopisa koliko autora, toliko i autorica. Činjenica je da žene puno više pišu ili jednostavno puno više prijavljuju rukopise. Nadalje, kako sam napomenuo ranije, autorice su za sada pokazale znatnije razvijeniju maštu i obuhvaćanje jednog šireg spektra obrade tema. Ništa manje, ništa više.

Za sam kraj bi volio napomenuti nešto što široj masi autora možda i nije vidljivo na van, posebice onima koji po prvi puta surađuju s nakladnikom. Na kraju dana ne gledamo samo isključivo na rukopis. Gledamo na vas kao pojedince. I ma koliko mislite da je vaš tekst savršen i dobro sastavljen, uvijek postoji prostor za poboljšanje. U tom je trenutku potrebno zauzdati ego jer se s ove strane ekrana nalazi netko tko želi da vaš rukopis bude objavljen u najboljem izdanju, a ne da bude samo objavljen. Za to se, na kraju krajeva, trebaju ponekad žrtvovati pokoji redak i živac ili dva.

Danijel Fiket

94 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page